Wykonanie
Dziś na osłodę dnia postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na karpatkę. Jest ona lżejsza od wersji tradycyjnej, jednak mimo to uważam, że nie mniej dobra...o ile nie bardziej. Sami spróbujcie i zdecydujcie :)Ciasto:1 szkl.
wody(250ml)80g margaryny/masła5
jajek (wielkość „L”)1 szkl.
mąki pszennej (140g)W garnku zagotować
wodę z
margaryną (bądź
masłem), dodać
mąkę i chwilę gotować, rozcierając masę. Po dokładnym ostudzeniu masy, wbijać do niej kolejno
jajka i miksować około 5 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką. Ja użyłam dużej blachy 35cm x35cm, dzięki temu całe ciasto upiekłam za jednym podejściem. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na przygotowanej blasze. Piec w 180 stopniach, przez 30minut. Po wystudzeniu przekroić na pół tak by powstały 2 równe blaty i przekładać kremem. (chodzi o takie przekrojenie: [I] ).Krem:Krem „Karpatka” (ja użyłam z „Delecty”-duża porcja)0,5 litra
mleka400ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżeczki
żelatynyopcjonalnie 1 płaska łyżka
cukru pudruTak, fakt, użyłam kremu w proszku, tłumaczę się tym, że to moja pierwsza karpatka w życiu. Zapewne następną zrobię już inaczej, choć w tej się zakochałam i pewnie
wrócę do niej jeszcze nieraz :)Z 0,5L
mleka odlać szklankę i rozprowadzić w niej zawartość
torebki z kremem. Resztę
mleka zagotować. Do gotującego się
mleka wlać rozprowadzony proszek i energicznie mieszać rozcierając grudki, gotować chwilę mieszając. Gotową masę budyniową ostudzić aż będzie zupełnie zimna. W 2 łyżkach wrzącej
wody rozpuścić
żelatynę i zostawić do ostygnięcia. W większym naczyniu ubić zimną kremówkę, ewentualnie dosypując
cukier puder. Gdy
śmietana będzie już sztywna dokładać po łyżce masy budyniowej nie przerywając miksowania. Na koniec dolać
żelatynę. Chwilę jeszcze ubijać, aż krem będzie jednolity. Teraz można go wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim, lekko go dociskając. Zostawić na kilka godzin do zgęstnienia kremu. Ciasto jest pyszne zarówno w dniu przygotowania jak i nazajutrz.Smacznego :)))